Módosított kalkulátor 30 összetevőig    Bővítette: Szami & HH  (frissítve: 2017.12.12)

Újdonság: baobab olaj

Ugrás az alapváltozatraUgrás a két féle lúgot kezelő változatra
Ugrás a soapcalc.net oldalraUgrás a Házikence tanoda számoló programjára

Részletes magyarázatok

Ez a program az olajokban lévő zsírsavak mennyisége alapján különböző számadatokat állapít meg, a várható szappan tulajdonságaira. Ezek a számok, amiket a dobozokban láttok kizárólag a zsírsavösszetételre vonatkoznak.

Miért fontos ezt leszögezni? Mert a szappan tulajdonságait nemcsak a benne lévő zsírsavak aránya határozza meg. Nagyon sok anyag van még az olajokban oldva, ami változatlanul éli túl az elszappanosodást. Ezek gyakran vitaminok, vagy egyéb bőrtápláló anygok. Ezek természetesen nem szerepelnek ebben a programban, ezért az itt található értékeket (főleg ami a bőrápolásra vonatkozik) nagy-nagy fenntartással kell fogadni.

Különösen sok ilyen van a viaszokban (lanolin, méhviasz, fenőgyanta, jojóbaolaj). Ezek általában más olajsavakat is tartalmaznak, emiatt a melletük lévő 0-k nem a tulajdonságok, csak a zsírsavak hiányát mutatják. Ők egyszerűen nem kategorizálhatók ezzel a programmal.

A táblázatban szereplő számok a különböző zsírsavak mellett tipikus koncentrációk, tömegszázalékban. Ha összeadjuk őket, szinte sose jön ki éppen 100, a maradék az elszappanosíthatatlan összetevők, amikről nem tudunk semmi tipikusat mondani. Ezek ugyan fontos bőrápoló anyagok lehetnek, de nem határozzák meg alapjaiban a készülő szappan tulajdonságait.

Magyarázat egyes olajokhoz:

    A kókuszvaj két finomított változata is szerepel a táblázatban.

        A "kókuszvaj fin. (C24, F76)" néven található a hagyományos, finomított kókuszvaj, melynek olvadáspontja 24 C, ill. 76 F fok.
        A "kókuszvaj hidr. (C33, F92)" néven található finomított és hidrogénezett kókuszvaj, melynek olvadáspontja 33 C, ill. 92 F fok.
        Az "F76" ill. "F92" megjelölést azért hagytam benne, hogy a soapcalc.net programban szereplővel azonosítható legyen.

    A "barackmagolaj" és "sárgabarackmag-olaj" bejegyzések azonosak, azért szerepel kétszer, hogy az is megtalálja, aki az egyik, és az is, aki a másik néven emlegeti szívesebben.

    Az "édesmandula-olaj" és a "mandulaolaj" bejegyzések azonosak ugyanolyan okból, mint a barackmagnál.

Most nézzük a zsírsavösszetételből adódó tulajdonságokat sorban (zárójelben a tapasztalat szerinti ideális értékek):

Keménység (29-59): Ha túl kicsi ez az érték, akkor a szappan krémes állagú marad, és nehéz lesz kiszedni a formából. Ez lehet akár cél is: így készülnek a krémszappanok. De ha szilárd szappant szeretnénk, akkor tartsuk ezt a számot a kijelőlt határok között... (számítása: laurinsav+mirisztinsav+palnitinsav+sztearinsav)

Tisztító hatás (12-22): Az olajsavak nem mindegyike oldja egyformán a zsírcseppecskéket. a legjobban a rövid(ebb) szénláncú karbonsavak tudják emulgeálni a bőrön előforduló szennyeződéseket.  Azokból az olajokból készült szappanok tisztítanak tehát a legjobban, amik ezeket a zsírsavakat tartalmazzák: kókuszolaj, vaj, babassu olaj, vagy pálmamagolaj. Az utóbbi kettő sajnos sehol nem kapható itthon, ezért nem is kerültek fel a fenti listára. Vigyázzunk azonban a tisztító hatással: ha olyan szappant készítünk, aminek túl sok laurin-és mirisztinsav van, akkor  ez a bőrünkről nagy mennyiségben távolítja el a hasznos védőréteget is: irritálhatja a bőrünket. (számítása: laurinsav+mirisztinsav)

Habzás (14-46): Nagy, buborékos habot ugyanazok az olajsavak okoznak, mint amik a legjobban tisztítanak, meg persze a ricinolénsav, ami szuper emulgeátor. Vigyázzunk azonban a csodaszernek számító ricinusolajjal: extrém módon lágyítja a szappant. A fenti listán szereplő "0" keménység csalóka: lehet hogy inkább -10-et kéne írni helyette. (számítása: laurinsav+mirisztinsav+ricinolénsav)

Krémes hab (16-48): A sztearinsav és a palmitinsav is habzik, de nem nagy buborékokat, inkább krémes finom, kis-buborékos, de stabilan megmaradó habot képez. Azok a szappanok, amelyekben ezek a zsírsavak vannak többségben, igazi finom habot képeznek, vagy csak kicsit habzanak. A tej hozzáadása a szappanokhoz szintén ezt a hatást erősíti. (számítása: palnitinsav+sztearinsav+ricinolénsav)

Bőrápoló tulajdonságok (44-69): Ez főként a szappan bőrpuhító és hidratáló hatásának mérőszáma, nem a valódi bőrtápláló hatás. Hívhatnánk inkább "hidratáló hatásnak" is. (számítása: ricinolénsav+olajsav+linolsav+linolénsav)

INS (136-170): Ez egy tapasztalati szabály. Dr. Robert S. McDaniel alkotta meg a könyvében, és főként annak a problémának a a megoldására szolgál amit kezdő szappanfőzők olyan gyakran elkövetnek: hogy olyan lágy szappant készítenek, ami nem jön ki a formából. A számolása azon egyszerű megfigyelésen alapul, hogy minél nagyobb a SAP és minél kisebb a jódszám, annál keményebb egy szappan. Számítása egyszerű: A KOH -ra vonatkozó elszappanosítási számból kivonjuk a jódszámot. Persze ez így túl durva számolás lenne, ezért a szerző megengedte magának, hogy tapasztalata alapján módosítsa ezeket az értékeket. Az itt látható számok az ő könyvéből származnak, kivéve ahol azok nem szerepelnek, ilyenkor a fent leírt módszert alkalmaztuk...Minél nagyobb az INS, annál keményebb a szappan.

Jódszám (41-70): Az az ökölszabály, hogy minél kisebb ez az érték, annál keményebb a szappan. Tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy 100 g olaj hány g jóddal reagál. A reakció során a kettős kötések felvesznek 1 jódmolekulát (2 db jódatomot).

A számított zsírfelesleg: Csak a lúg bázisú számításnál értelmezett. Abban az esetben, ha a folyadékhoz kecsketejet használunk, akkor annak beírható becsült vagy általunk ismert zsírtartalma szerint a program kiszámítja azt az elvi túlzsírozást, ami ezt a zsírtartalmat is figyelembe veszi. Csak tájékoztató érték, a recept számításában nincs szerepe.

SF leszámítolás módja: A kapcsoló a számítás módját határozza meg. A lúg-leszámítolási módban az SF úgy alakul ki, hogy a teljes olajmennyiségre kiszámolt lúgmennyiséget a megadott SF % értékkel csökkentjük. Így ennyivel kevesebb olaj szappanosodik el. A túlzsírozás módszerű számításnál a megadott SF %-nak megfelelő mennyiségű olajat kivonjuk, s a maradékra számoljuk ki a szükséges lúgot. Ezt a módszert alkalmazza SoapCalc.net programja. Ebben a számítási módban az SF-nek szánt mennyiséget a teljesen kész szappanhoz keverjük. Az elején tehát elkülönítjük az erre szánt olajat, a többit pedig zsírfelesleg nélkül elszappanosítjuk. Például, ha 10% zsírfelesleget szeretnénk 1 kg összolaj esetén: elkülönítünk 100 gramm olajat, ez lesz az SF. A maradék 900 gramm olajhoz kiszámoljuk a szükséges lúgot. A kész masszánk tehát 9 rész (90%) elszappanosított és 1 rész (10%) SF-et tartalmaz majd. A lúg-leszámítolási módszernél a teljes olajmennyiségre számítjuk ki a szükséges lúgmennyiséget, majd ebből leszámítunk annyit, amennyi a megadott SF % érték. Ha tehát 10 %-os SF értéket állítunk be, akkor a kiszámított lúgmennyiség 90%-át fogjuk csak felhasználni. Így működik a Házikence programja is. A fenti magyarázat csak tájékoztató, természetesen a program a leírt számításokat mind elvégzi, elég beírnunk az SF %-os értékét, a többi a program dolga. Ha HP technikával (meleg eljárás) készítünk szappant és az SF-nek szánt olajat eleve elkülönítjük, akkor a kalkulátorba csak az elszappanosítandó olaj mennyiségét írjuk be 0% SF beállítással!

Megfelelő SF% beállítás a másik bázison: A két számítási mód azonos SF% értéket beírva eltérő lúgmennyiségeket eredményez (kiv 0%). Kis SF értékeknél ez nem látványos, de nagyobb értékeknél egészen eltérhet. A számítás módját mindig a céljainkhoz válasszuk és legyünk tisztában azzal, hogy a számítás módja a tényleges SF mértékre is hat. Az olaj bázisú módszerben a teljes olajmennyiségből kivesszük az SF-nek szánt részt, végeredményben tehát ennyivel kevesebb olajjal készítünk szappant. Így a fenti példában megadott 10% a teljes olajemnnyiséghez képest ennyi, de az elszappanosított részhez képest már több, hiszen a 900 grammhoz képest a 100 gramm 11.11%. Még nagyobb az eltérés magasabb SF% esetén, pl. 30 %-nál. Ekkor a 30%-os beállítás az olaj bázisú számításban ~42% tényleges túlzsírozást jelent. Az ilyen különbség láthatóvá tételéért a program kiírja azt az SF% értéket, amit a másik számítási módban használni kéne azonos tényleges SF-mérték eléréséhez.

Értelmező példa az eltérő megközelítésre:

Tegyük fel, hogy szeretnénk, ha az SF egyharmad rész lenne. Fogj egy papírt A4-est. Hajtsd be a harmadánál. Fogj egy másikat is. Azt hajtsd be a negyedénél. Nézd meg az elsőt: a behajtott rész a maradéknak mekkora hányada? Nézd meg a másodikat: a behajtott rész a maradéknak mekkora hányada? Az első papírnál a behajtott rész a maradék fele, a másodikban a behajtott rész a maradék harmada. Az első a soapcalc módszer, a második a lúgleszámítolás.

 

Ez a számolótábla az egykor a Soapcalc.net receptszámító programjának nyomán a Creativiky (Házikence Tanoda) által készített számolótábla bővített, átdolgozott változata. Mindkét program elérhető a lap tetején található linkeken.